3 tips voor gezonde ogen tijdens donkere dagen

De donkere seizoenen zijn hét moment om gezellig binnen te zitten. Maar al dat kunstlicht is niet altijd goed voor je ogen. Met een paar handige tips draag je zorg voor je zicht. Zo vermijd je droge ogen, hoofdpijn en een wazige blik.

Als opticien doen we véél meer dan kijken naar je zicht. We willen je zo lang mogelijk laten genieten van gezonde ogen. Daarom hebben we drie slimme adviezen voor je op een rijtje gezet!

3 tips: gezonde ogen, donkere dagen

  1. Volg het ritme van dag en nacht

Lekker lang opblijven en televisieseries kijken? Leuk! Maar dat kan zwaar zijn voor je ogen. Ga slim om met het blauwe licht van alle schermen in je huis. De fotoreceptorcellen in je ogen reageren immers fel op dat type licht. Daardoor blijf je langer wakker – en dat is niet altijd gezond. 

Vermijd langdurig kunstlicht en probeer het ritme van de dag zo goed mogelijk te volgen. En kies soms toch maar voor een goed boek in plaats van die spannende serie!

  1. Vitamine A = een slimme keuze

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt in de winterperiode. Waarom? Wel, de staafjes die je netvlies gebruikt om goed in het donker te kunnen kijken, worden geactiveerd door de pigmentstof rodopsine. Die komt vrij door – je raadt het al – vitamine A. Heb je een tekort aan deze vitamine? Dan zie je minder goed bij minder licht, met alle gevolgen van dien.

Vitamine A vind je in vlees- en zuivelproducten. Of kies het gezonde alternatief en koop wat wortelen, boerenkool of spinazie. Njammie!

  1. Voorkomen is beter dan verzorgen!

Vermoeide ogen, droge ogen, wazig zicht… Het komt méér voor tijdens de wintermaanden. Met een paar aanpassingen, kan je die vervelende zaken vermijden. De lucht is minder vochtig dan tijdens de zomermaanden – buiten én binnen. Met een luchtbevochtiger in huis zorg je dat je traanvlies niet te droog wordt. Drink ook voldoende water én draag een zonnebril buitenshuis. 

Nog een tip: veeg tranende ogen droog met een schoon doekje of een tissue. Zo verklein je de kans op ooginfecties en hou je het gezond!

Advies van je opticien, altijd goed gezien

Wil je ook helemaal klaar zijn voor de wintermaanden? Kom langs in onze winkel voor advies rond oogzorg en kijkoplossingen. We hebben ongetwijfeld slimme raad en de gepaste aanpak voor je in petto.